Дослідна експлуатація

Підсумки конкурсу “Роль досліджень та інновацій в Європейському зеленому курсі”

08/09/2021
3

19 листопада 2020 року Міністерство освіти і науки України за підтримки Європейської комісії та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції провело у форматі відеоконференції спільний інформаційний день «Роль досліджень та інновацій у Європейському зеленому курсі. Можливості для українських дослідників».

Мета заходу – обмін інформацією про формування політики у сфері Європейського зеленого курсу, підвищення обізнаності широкого кола фахівців щодо напрямів конкурсів у межах нової ініціативи Європейського Союзу, а також можливостей, що відкриваються для українських учасників.

Відкрив захід радник Віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Рябчин, який повідомив про наміри України долучитися до реалізації Європейської зеленого курсу та наголосив на важливості цього кроку у зв’язку з кліматичними та екологічними змінами, які постануть перед світовою спільнотою в найближчі десятиліття. Також він поінформував, що долучення до ініціативи стане підґрунтям для продовження спільних заходів у здійсненні державної політики у сферах енергетики, екології та промисловості.

З боку ЄС виступили Давор Пекан, керівник відділу двостороннього та регіонального співробітництва у сфері екології Генерального директорату з питань навколишнього середовища, та Артеміус Куртезіс, керівник сектору Стратегічного Програмування в Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії. У своїх виступах вони приділили увагу висвітленню ключових європейських пріоритетів і надали детальний огляд європейських цілей сталого розвитку з метою вирішення проблем швидкої зміни екосистеми та подальших кроків для створення нормативно-правової бази для реалізації відповідних пріоритетів. Також було детально розглянуто структуру Європейського зеленого курсу, основні напрями та умови залучення до нових конкурсів.

Окрему увагу було приділено важливості спільних зусиль та об’єднанню дослідницької потужності в питаннях протидії COVID-19. Зокрема, Європейський Союз готовий підтримувати українських дослідників у конкурсах ініціативи «Європейський зелений курс», складовій програми «Горизонт Європа», що зосереджуватиметься на боротьбі з пандемією та в межах плану дій «ERAvsCORONA».

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук наголосила на тому, що глобальні проблеми зміни клімату не можуть бути розв’язані без тісної взаємодії українських науковців з європейськими партнерами та державної підтримки у сфері інновацій та впровадження національної стратегії розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні.

Заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков зазначив, що розвиток відновлюваної енергетики, підвищення енергозбереження та енергоефективності є ключовими чинниками сталого розвитку для всіх країн європейського континенту, й Україна не є винятком. У своєму виступі він також наголосив на головних цілях, що стоять перед Міненерго, зокрема, підвищення енергоефективності за ланцюгом від виробництва до споживання енергії та стимулювання енергоефективних заходів, залучення інвестицій для впровадження енергоефективних та інноваційних технологій.

Останні новини