Дослідна експлуатація

Інструмент SHERLOC марсохода «Персеверанс» відновив роботу та виявив органічні сполуки на Марсі

09/10/2024
МАРС

Інструмент SHERLOC на борту марсохода «Персеверанс» уперше за пів року знову дослідив марсіанський ґрунт після того, як у січні 2024 року вийшов із ладу через несправність захисної кришки. Завдяки зусиллям команди інженерів та операторів у червні 2024 року інструмент вдалося відновити. Це дозволило SHERLOC провести нові дослідження в кратері Єзеро, зокрема виявити органічні сполуки в породі «Cheyava Falls», які є важливими для розуміння ранньої еволюції вуглецевого циклу на Марсі та потенційної придатності планети для життя. Про повернення інструмента до роботи повідомили на сайті NASA.

Що це за інструмент і чому треба було відновлювати його роботу?

Інструмент SHERLOC складається з ультрафіолетового Раманівського спектрометра й двох камер: кольорової WATSON та чорно-білої ACI, яка допомагає налаштовувати фокус спектрометра. Робота інструмента припинилася 6 січня 2024 року, коли рухома захисна кришка об'єктива застрягла, блокуючи поле зору. Команда SHERLOC провела аналіз і виявила несправність двигуна, відповідального за переміщення кришки та фокусування інструмента. Протягом кількох місяців інженери тестували різні способи розв'язання проблеми на копії інструмента в Лабораторії реактивного руху NASA.

Після численних намагань відновити його роботу, включаючи спроби «потрясти» SHERLOC та нагріти двигун, 3 березня вдалося на 180 градусів відкрити кришку, і SHERLOC зміг знову бачити. У червні 2024 року інженери усунули проблеми з фокусуванням камери, тож SHERLOC повністю відновив свої функції та зміг знову працювати над основною місією — пошуком ознак життя на Марсі.

Дослідження породи «Cheyava Falls» інструментом SHERLOC допомогли виявити докази наявності органічних речовин у кратері Єзеро, що стало значним проривом усієї місії. Ці органічні речовини ретельно дослідять у лабораторіях на Землі, щоб встановити їх походження. Незалежно від шляху їх утворення, ці сполуки здатні розповісти про ранні умови на Марсі та те, чи могли вони сприяти зародженню життя.

Джерело

Останні новини