Дослідна експлуатація

«Комп’ютер» із ДНК навчили зберігати інформацію протягом 2 мільйонів років і грати в шахи

28/08/2024
ДНК

Генетики розробили систему зберігання та обробки даних на основі ДНК та гелю, який підтримує її структуру. Така система здатна зберігати до 10 тисяч терабайт інформації в одному кубічному сантиметрі. Такий спосіб зберігання інформації не лише ємнісний, але й стійкий: ДНК у такій формі може зберігатися в холодильнику до 6000 років, а в морозилці — до двох мільйонів років, не втрачаючи записаної на неї інформації. Така розробка в майбутньому допоможе створити комп’ютери на основі ДНК, які не потребуватимуть великої кількості місця для зберігання масивів даних. Про розробку розповіли в статті журналу "Nature Nanotechnology".

Що робили зі збереженою на ДНК інформацією?

На відміну від раніше розроблених способів зберігання інформації на ДНК, цей може працювати ще і як комп’ютер, дозволяючи видаляти та перезаписувати окремі файли, а також зчитувати дані з носія, не руйнуючи його. Для цього науковці використали РНК, яка й у природі є проміжною ланкою між записаною в ДНК інформацією та продуктом обробки цієї інформації — білком.

Через посередництво РНК науковцям вдалося провести обчислення одразу кількох комп’ютерних задач одночасно. Вони змусили ДНК-комп’ютер зіграти у дві версії мініатюрних шахів і мініатюрну версію судоку — в усіх головоломках використовували дошку 3х3.

Оскільки для зчитування інформації потрібно, щоб гель лишався у водному середовищі, а зберігати ДНК краще сухою, науковці протестували стійкість системи до висушування. Як виявилося, їхня розробка здатна витримувати до 172 циклів висушування та зволоження.

Джерело

Останні новини