Дослідна експлуатація

Наукові статті зі згадкою штучного інтелекту отримали більше цитувань

18/10/2024
Наукові статті

Науковці почали частіше цитувати статті про дослідження з використанням штучного інтелекту в різних галузях науки. На це вказав аналіз майже 75 мільйонів наукових статей за останні 60 років. Кількість таких досліджень почала зростати у 2015 році з упровадженням перших надійних алгоритмів штучного інтелекту для обробки великих масивів даних, чого часто потребують науковці. Водночас аналіз засвідчив той факт, що фахівців у сфері штучного інтелекту досі бракує для того, щоб науковці могли повною мірою використовувати його переваги. Результати аналізу опубліковані в журналі Nature Human Behaviour.

Наукові статті зі згадкою штучного інтелекту отримали більше цитувань. Nature Human Behaviour, 2024

Наукові статті зі згадкою штучного інтелекту отримали більше цитувань. Nature Human Behaviour, 2024

У яких галузях ШІ використовували найбільше?

Дослідники проаналізували наукові статті з бази даних Microsoft Academic Graph за двома підходами: оцінюючи частоту згадування ШІ у назвах й анотаціях статей та порівнюючи відповідність можливостей ШІ у конкретних галузях науки. Так вони встановили галузі науки, які мають найбільше переваг від використання ШІ, серед них ядерна медицина, біологічні системи й інженерія .

Але дослідники також виявили, що ті, кому й так важко досягти успіху в науковій сфері, — жінки та представники етнічних меншин, — отримували менше переваг від використання штучного інтелекту. На думку науковців, це може ще сильніше посилити нерівність у різних галузях науки. Тож їхній аналіз не лише показує потенціал використання ШІ в дослідженнях, але й підкреслює його ризики. Подальші дослідження мають зосередитися на впровадженні ШІ таким чином, щоб це мало якнайбільше переваг для освіти, науки та інновацій.

  • Цьогоріч Нобелівською премією відзначили пов’язані зі штучним інтелектом відкриття одразу у двох галузях науки. Так лауреатами премії з фізики стали Джон Гопфілд та Джеффрі Гінтон за відкриття та винаходи, які уможливили появу штучних нейромереж. А половину премії з хімії присудили Демісу Гассабісу і Джону Джамперу за передбачення структури білків за допомогою штучного інтелекту AlphaFold2.

Джерело

Останні новини