Дослідна експлуатація

Обсерваторія «Гая» знайшла 350 нових астероїдних пар

12/08/2024
гая

Космічна обсерваторія «Гая», яка зазвичай картографує зорі, допомогла астрономам знайти понад 350 раніше невідомих астероїдів. Причому не поодиноких, а подвійних, тобто пари з двох гравітаційно пов'язаних астероїдів. Відкривши їх, астрономи подвоїли список відомих подвійних астероїдів і тепер зможуть на ще більшій вибірці перевіряти теорії про їх формування й роль в еволюції Сонячної системи.

Зазвичай подвійні астероїди важко виявити, бо вони віддалені, мають малі розміри й темні поверхні. Утім «Гая» стала астрономам у пригоді завдяки тому, що постійно проводить огляди неба, фіксуючи з високою точністю рух зірок. І серед її даних вдалося знайти понад 150 тисяч астероїдів, рух і положення яких зареєструвала обсерваторія. Аналізуючи, як ці астероїди «коливаються», науковці змогли виявити ті, у яких на ці коливання, найімовірніше, впливає супутник, що свідчить про подвійну природу. Подібним способом шукають також і подвійні зорі.

Як і для зір, «Гая» навіть змогла отримати спектроскопічні дані про астероїди, створивши найбільшу колекцію спектрів астероїдів. Це вказує астрономам на хімічний склад астероїдів та можливі шляхи їх формування. Тепер дослідники чекають на новий випуск даних спостережень «Гая» у 2026 році, серед яких, очевидно, буде ще більше матеріалу для значних відкриттів у дослідженні астероїдів.

  • Одними з найвідоміших подвійних астероїдів є пара астероїдів Діморф та Дідим. Два роки тому Діморф протаранив зонд DART, а заодно зібрав про нього і Дідима цінні наукові дані.

Джерело

Останні новини