Дослідна експлуатація

Оновлено масив даних щодо майна установ освіти і науки в АС «Юридичні особи»

08/02/2024
65c3767200cc2594476476

Міністерство освіти і науки України отримало перші звіти про актуальну інформацію щодо наявності державних активів на балансах закладів освіти, наукових установ, державних підприємств та інших юридичних осіб, що належать до сфери управління МОН, за оновленим механізмом.

Про забезпечення ефективності функціонування автоматизованої системи «Юридичні особи» в цих структурах ішлося в наказі МОН № 1199. Оновлений механізм передбачає, зокрема, що МОН та юридичні особи, йому підпорядковані, мають щокварталу повідомляти про держмайно, яке перебуває на їхньому балансі. Крім цього, окремо — про управлінські рішення щодо об’єктів державного майна: їх списання, прийняття-передання іншим юридичним особам або органам державного управління тощо.

Мета цього рішення — підвищити прозорість та якість інформації про об’єкти державного нерухомого майна (будівлі, споруди, об’єкти інфраструктури, транспорт тощо) у зазначених структурах.

Інформацію збирає та опрацьовує Державна наукова установа «Інститут освітньої аналітики» (далі — Інститут освітньої аналітики) за допомогою АС «Юридичні особи». Після запровадження наказу він ужив низку заходів, щоб удосконалити цю систему, зокрема такі:

  • розробив додаткові методи опрацювання та аналізу галузевої інформації, щоб визначати наявність матеріально-технічної бази в закладах освіти, наукових установах та МОН; 
  • актуалізував інформаційне середовище для підготовки зведених звітів на рівні галузі освіти та їх передачі до ФДМУ, щоб сформувати Єдиний реєстр державного нерухомого майна України;
  • розробив індикатори, за якими можна виявити технічно застарілі об’єкти, що потрібно відремонтувати, модернізувати чи вивести з експлуатації.

Для того, щоб сформувати річний звіт, Інститут освітньої аналітики зібрав перші звіти за четвертий квартал 2023 року за описаним механізмом. Тож нині маємо оновлений масив даних про всі активи державної власності освітянських суб’єктів.

Надалі цей механізм допомагатиме збирати на базі АС «Юридичні особи» актуальну інформацію про об’єкти державного майна закладів та установ освіти і науки, а також забезпечити ефективнішу та прозорішу процедуру підготовки управлінських рішень.

Джерело

Останні новини