Дослідна експлуатація

Проблема ближча ніж здається. Мікропластик знайшли в зразках людського мозку

26/08/2024
пластик

Нове дослідження показало, що в середньому 0,48% ваги людського мозку складають крихітні частинки пластику.

Дослідники проаналізували зразки розтину людської печінки, нирок і лобової кори головного мозку, узяті в офісі судово-медичної експертизи в Альбукерке, штат Нью-Мексико, між 2016 і 2024 роками. Протягом цього періоду вони виявили, що кількість пластику в кожному органі зросла, але найбільше його в мозку (зростання сягнуло 50% за 8 років). Наявність пластику в нещодавніх зразках мозку була значно вищою, ніж у печінці та нирках, та у 7−30 разів більше, ніж в інших органах. 0,48% ваги зразків мозку, відібраних у 2024 році, складали частинки мікропластику. Це шматок розміром менш як 5 міліметрів.

Найпоширенішим пластиком, знайденим в органах людей, був поліетилен, полімер, який зазвичай використовується для виготовлення пластикових пакетів і пляшок.

Результати показують, що мікро- та нанопластики вибірково накопичуються в мозку людини, і концентрації дедалі зростають. Мікропластик пов’язують із низкою проблем зі здоров’ям, у тому числі з нервовими розладами. Дослідники відзначали, що зростання рівня мікропластику із часом узгоджується з глобальним зростанням рівня хвороби Альцгеймера та інших станів деменції.

«Це досить тривожно. У наших мізках набагато більше пластику, ніж я міг уявити, і досі відчував себе комфортно. Я не знаю, скільки ще пластику може вмістити наш мозок, щоб це не викликало проблем», — зауважив один із учасників дослідження.

Джерело

Останні новини