Дослідна експлуатація

У людському організмі виявили 3600 хімікатів із харчових упаковок, 80 із них небезпечні

20/09/2024
Хімікати

У зразках людських тканин виявили 3601 хімічну речовину, яка могла потрапити туди з упаковок харчових продуктів, а також інших поверхонь, які контактують із продуктами. Це чверть усіх хімічних сполук, які мають контакт із їжею, тобто з харчових продуктів ці сполуки можуть потрапляти в організм і затримуватися в ньому на час, достатній для їх виявлення в тканинах. Ба більше, принаймні 80 із цих сполук становлять значну небезпеку для людини. Таке дослідження опублікували в журналі Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Чим можуть нашкодити хімікати в їжі?

Усього близько 12-14 тисяч різних хімічних сполук використовують під час виготовлення, зберігання, упакування та подачі харчових продуктів. Їх називають хімікатами, що контактують із їжею (food contact chemicals, FCC). При цьому щодо багатьох із них немає інформації про здатність проникати в їжу, наявність в організмі чи небезпечні властивості. Тому дослідники порівняли дані про знайдені в тканинах організму різних людей хімікати зі списком відомих FCC.

Так створили базу даних FCChumon, яка надає інформацію про FCC, виявлені в людських зразках. 100 виявлених в організмі людини FCC можуть бути потенційно небезпечними для людини, зокрема викликати мутації, новоутворення та порушення репродуктивного здоров’я. Тому автори дослідження закликають вилучити з упаковок продуктів ті хімікати, чию небезпечну дію на організм уже доведено, а також досліджувати безпечність інших ще до того, як їх почнуть використовувати в харчовій промисловості.

  • Наявність хімікатів фталатів у пластику, який контактує з харчовими продуктами, може нашкодити вагітним. Як виявилося, його вміст в організмі вагітних жінок спричинив приблизно 10 відсотків передчасних пологів у США. І заміна на більш «безпечні» аналоги тільки підвищила ризик таких ускладнень.

Джерело

Останні новини