Дослідна експлуатація

Учені продемонстрували, як звучать гравітаційні хвилі

18/07/2024
гравітаційні_хвилі

Гравітаційні хвилі ідеально підходять для перетворення на звук. Маленьке стрекотання в момент зіткнення вже перетворюється на тихі звуки. Рингтон у тих рідкісних випадках, коли телефон чує звук, є одним із таких перетворень. Тепер команда Audio Universe вивела дані про гравітаційні хвилі на абсолютно новий рівень.

Візуалізація та озвучення блискучі в 3D-відео, де звуки гравітаційних хвиль вражають вас із тої ділянки неба, із якої вони, за оцінками, надійшли. Коли ви пересуваєтеся за допомогою миші, телефону чи гарнітури віртуальної реальності, вас можуть охопити дрібні вібрації в просторі-часі. «Використовуючи нашу найкращу оцінку того, звідки надходять ці сигнали по всьому небу, ми можемо використовувати просторовий звук, щоб розмістити їх навколо слухача, і ми освітлюємо небо в цих місцях. За допомогою нашого коду STRAUSS для створення аудіо ми трохи пришвидшили час і сигнали, щоб розмістити їх у зручному для слуху діапазоні та вмістити їх усі у відео. Так ви можете відчути небо в гравітаційних хвилях», — сказав IFLScience д-р Джеймс Трейфорд з Університету Портсмута. Подібно до інших проєктів ультразвукової обробки, цей надає можливість сліпим і людям із вадами зору брати участь в астрономії, доповнюючи інші підходи, такі як тактильний всесвіт.

«Є три причини, чому ми хочемо реалізувати проєкт. Він допоможе досліджувати складні багатовимірні набори даних. Його можна використовувати для створення захопливих освітніх ресурсів. І це може зробити астрономію більш доступною, що, очевидно, дуже важливо», — сказала IFLScience Роуз Шеферд з Університету Ньюкасла. «Доступність речей насправді робить їх кращими для всіх».

Особливо цікавим аспектом озвучування для дослідження є можливість прослуховування ліній випромінювання небесних об’єктів. Піки в спектрі світла певного тіла поширюються в міру руху об’єкта, і ультразвук може перетворити щось візуально тонке на щось явно очевидне для вуха.

Але це корисно не лише в астрономії. Команда дослідила, як різні набори даних можна покращити, додавши аудіоелемент. Одним із цікавих прикладів є Warming Stripes. Це мінімалістична графіка, яка використовує кілька кольорових смуг – від синьої до червоної – для відображення температурних аномалій протягом багатьох років. Лівий бік представляє десятиліття тому, і в міру того, як ми підходимо до правого боку, смуги стають дедалі червонішими. Це добре підходить для візуалізації кліматичної кризи, що розгортається.

«Використовуючи звуки, можна додати емоційну інтерпретацію вашим даним. Ви можете використовувати це, щоб передати певні почуття до даних», — пояснив Шеперд. «З [озвученням Warming Stripes] ми не намагалися змусити людей відчувати стрес, але було цікаво спостерігати за реакцією людей і порівнювати її з тою, що виникає на звичайний перегляд відео». Audio Universe розробляє Sonification Toolkit, який може використовуватися багатьма для створення індивідуальних ресурсів.

Джерело

Останні новини