Дослідна експлуатація

Відбулася зустріч, присвячена організації об’єднання одеських ЗВО

17/01/2024
65a52e447d45c583527765

12 січня в Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч керівництва МОН із представниками Одеського національного університету імені І. І. Мечникова (ОНУ) та Одеського державного екологічного університету (ОДЕкУ). Головними темами зустрічі були майбутнє об’єднання цих ЗВО та спільні перспективи. У заході взяли участь заступники міністра освіти і науки Михайло Винницький і Денис Курбатов, ректор ОНУ Вячеслав Труба, перша проректорка ОНУ Майя Ніколаєва, новообраний ректор ОДЕкУ Володимир Ковальчук, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров, керівниця експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Алла Рибалко.

Нагадаємо, 5 січня Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про реорганізацію Одеського державного екологічного університету та Фізико-хімічного інституту захисту навколишнього середовища і людини МОН України та НАН України». Уряд погодив пропозицію Міністерства освіти і науки та Національної академії наук реорганізувати ОДЕкУ та Фізико-хімічний інститут захисту навколишнього середовища і людини МОН України та НАН України (ФХІЗНСІЛ) через приєднання їх до Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

«Для нас важливо, щоб освітній і науковий потенціал, що є в ОДЕкУ й ФХІЗНСІЛ, не втратився під час об’єднання», — наголосив на початку наради Михайло Винницький. Ідеться про формування в ОНУ автономної структури — інституту чи факультету, — що зберегли б найкращі напрацювання визнаних наукових шкіл.

Денис Курбатов, говорячи про приєднання до ОНУ Фізико-хімічного інституту, наголосив, що в підпорядкуванні МОН є приблизно 15 наукових установ. Основне завдання під час їх реформування збереження наукового, матеріально-технічного та кадрового потенціалу.

В ОДЕкУ навчається порівняно небагато студентів – приблизно 1,2 тисячі. Водночас декілька бакалаврських програм підготовки є зовсім непрофільними для цього закладу: менеджмент, комп’ютерні науки тощо. Вочевидь, у майбутньому проводитиметься робота щодо їх злиття з відповідними програмами ОНУ.

«Але є програма з екології, є науки про Землю, програма технологічного захисту навколишнього середовища, геодезія та землеустрій, які обов’язково повинні бути збережені й мати своє продовження в новій структурі, — наголошує Михайло Винницький. — Усі програми ОДЕкУ екологічного напряму в межах об’єднаного університету, безумовно, залишаться в межах окремого інституту чи факультету».

Об’єднання ЗВО не означає «розчинення» меншого в більшому. Навпаки — у напрямах підготовки, де галузевий заклад має більше експертності, він може посісти провідні позиції. Наприклад, як зауважила Майя Ніколаєва, ураховуючи унікальність освітніх програм ОДЕкУ, можна розглядати можливість приєднання до нього ще структурного підрозділу ОНУ, а саме університетського геолого-географічного факультету.

Очевидно, багато викладачів негалузевих дисциплін переймаються через те, що внаслідок потенційного об’єднання тотожних спеціальностей вони можуть раптово втратити роботу. Однак, як зауважив Вячеслав Труба, навчальні плани є різними, тож об’єднати групи студентів у другому семестрі неможливо — такі зміни реально впровадити лише з початком нового навчального року. Тож працівники можуть не остерігатися поспішних кадрових рішень. До того ж питання кадрового забезпечення пов’язано з кількістю студентів, ліцензійними умовами тощо.

Крім цього, в ОДЕкУ є кафедра військової підготовки, яка готує фахівців за унікальною програмою «Організація метеорологічного та геофізичного забезпечення Збройних Сил України». А в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова військової кафедри немає. Тож ця кафедра стане органічною частиною закладу, що дуже важливо, особливо з огляду на плани міністерства посилити напрям військової підготовки в українських ЗВО.

Наприкінці зустрічі ректор ОНУ Вячеслав Труба запевнив, що університет готовий зберегти галузеву складову ОДЕкУ як окремого структурного підрозділу. Учасники зустрічі наголосили на тому, що всі студенти ОДЕкУ продовжать навчання за освітніми програмами без змін, як це передбачено відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Незабаром планується поїздка представників МОН до Одеси для зустрічі з колективами ОДЕкУ, ОНУ та ФХІЗНСІЛ.

Останні новини