Дослідна експлуатація

Інженери створили гідрогель, який розтягується в 100 разів

01/04/2024
1а

Інженери створили гідрогель, який завдяки зміні структури може розтягуватися в 100 разів від початкових розмірів, а після цього швидко відновлюватися до попереднього стану. Це забезпечила наявність у структурі гідрогелю згорнутих у форму намистин полімерів, з'єднаних атомами вуглецю, яку вчені назвали «перловим намистом». Такі полімерні намистини внаслідок розтягування розгортаються, а відтак знову скручуються, зменшуючи розміри матеріалу. Винахід опублікований у журналі Science.

Де згодиться супереластичний гідрогель?

Досліди науковців показали, що 30-сантиметрова стрічка гідрогелю може розтягнутися на довжину п'яти метрів, а після цього за кілька секунд повернутися до початкового розміру. Крім цього, матеріал демонстрував певною мірою самозагоювання. Наприклад, коли матеріал розрізали навпіл, а відтак половинки склали разом на 1 хвилину, його все ще можна було розтягнути на 200%, а після 5-хвилинного «загоювання» — на 600%. І він зберігав свою наделастичність навіть через місяць після тримання за кімнатних умов, не висихаючи. А надута з гідрогелю кулька з товщиною стінок 50 мікрометрів витримала вагу 50-кілограмової людини. Це робить матеріал вдалим у м'якій електроніці та робототехніці.

Демонстрація міцності гідрогелю

Для демонстрації практичної користі нового матеріалу науковці створили з нього надувні роботизовані захвати. Вони могли однаково успішно хапати крихкі предмети, як-от полуницю, а також у сто разів більшу за неї модель Сатурна. Водночас вони витримували тиск та навіть проколювання голкою, якщо дати їм секунду на загоєння.

Демонстрація практичної користі

Гідрогелі також створюють, щоб добувати воду з повітря. Нещодавно створений матеріал показав, що може поглинати 1,79 грама води на кожний грам власної ваги, навіть за низької вологості повітря.

Джерело

Останні новини