Дослідна експлуатація

Мозок живих людей уперше просканували на найпотужнішому магнітно-резонансному томографі

04/04/2024
Мозок

Уперше живих людей обстежили на найпотужнішому доступному магнітно-резонансному томографі Iseult від Комісаріату атомної енергетики Франції, який приблизно в сім разів потужніший за звичайні лікарняні томографи. Він дозволяє отримати зображення тканин із високою роздільною здатністю за рекордно короткий час, усього протягом кількох хвилин. Іншою перевагою томографа є ширший на третину отвір труби, що робить обстеження комфортнішим для пацієнта. Із новим апаратом учені сподіваються краще зрозуміти роботу мозку в нормі й за наявності патологій.

Томограф Iseult генерує магнітне поле з потужністю в 11,7 тесла, тоді як більшість звичайних лікарняних томографів мають потужність у 1,5-3 тесли. Завдяки цьому високоякісні зображення можна отримати набагато швидше. Наприклад, для зображення мозку з розширенням 0,2 міліметра за умови товщини зрізу тканин в 1 міліметр, який може вміщувати тисячі нейронів, достатньо чотирьох хвилин сканування в Iseult. Однак для отримання такого самого зображення на звичайному томографі людині потрібно було б дві години лежати в апараті цілком нерухомо, щоб найменший рух не зіпсував картинку, що не реально.

Знімки мозку

Учені сподіваються, що можливість побачити мозок у найдрібніших деталях дозволить краще зрозуміти розвиток нейродегенеративних захворювань, як-от хвороби Альцгеймера, психічних порушень, а також механізми роботи мозку в нормі, зокрема свідомості.

Джерело

Останні новини