Дослідна експлуатація

ШВЕЙЦАРСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ "DECIDE"

29/03/2024
DECIDE

СТАРТУЄ НОВИЙ НАПРЯМ ІЗ ПІДТРИМКИ РЕФОРМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ В МЕЖАХ ШВЕЙЦАРСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЄКТУ DECIDE

Швейцарсько-український проєкт DECIDE в партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» з підтримки реформи професійної освіти в Україні, що об’єднає зусилля обласних державних адміністрацій і територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл і бізнесу для побудови системи профорієнтації та підвищення престижності професійної освіти.

Швейцарія виділяє на реформування профтехосвіти в Україні 2 млн франків (понад 80 млн гривень).

«Реформа професійної освіти є пріоритетом уряду України. Доказом цього є інвестиції у сферу, які не припиняються навіть в умовах повномасштабної війни. У період післявоєнного відновлення нам знадобиться чимало кваліфікованих робітників із сучасними знаннями та навичками. Але дбати про задоволення цих потреб слід уже зараз. Я дякую Швейцарії за підтримку реформи професійної освіти, розширення проєкту DECIDE у новому напрямі, присвяченому профосвіті. Упевнений, що виділені ресурси стануть гарним підґрунтям для відновлення української економіки та відбудови інфраструктури», — розповів заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Проєкт DECIDE надасть експертну та технічну підтримку Міністерству освіти та науки України для впровадження реформи професійної освіти на національному рівні, зокрема: 

  • передання закладів професійно-технічної освіти з державної в комунальну власність; 
  • розвитку системи навчально-методичних центрів П(ПТ)О;
  • удосконалення нормативної бази для забезпечення ефективного впровадження реформи професійної освіти;
  • розроблення нової моделі формування регіональних мереж ЗП(ПТ)О.

«Для відновлення та відбудови України вкрай важливо мати підготовлених фахівців робітничих професій. У Швейцарії, наприклад, професійну освіту обирають 75% учнів. Для того, щоб підняти престиж професійної освіти в Україні, потрібно докорінно змінити не тільки освітню інфраструктуру, зміст освіти, а також побудувати дієву систему карʼєрного супроводу (career guidance)», — зазначив Андреас Хубер, директор програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

У межах ініціативи відбудеться пілотування моделей співробітництва обласних державних адміністрацій, територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу задля розвитку системи кар’єрного супроводу учнів, зокрема:

  • регіонами-партнерами, які долучаться до пілотування системи, обрано Полтавську, Одеську, Івано-Франківську, Чернігівську, Київську та Львівську області; 
  • у регіонах-партнерах буде визначено 10 ЗП(ПТ)О та 10 громад-партнерів;
  • кожен із відібраних профтехів отримає підтримку з розроблення стратегій розвитку та грант на створення профорієнтаційної майстерні (хабу), а також долучиться до програм професійного розвитку та матиме експертну підтримку в розвитку співпраці з бізнесом;
  • громади-партнери отримають грант та експертний супровід на організацію заходів із профорієнтації, долучать своїх фахівців до професійних програм з підготовки кар’єрних радників;
  • у ЗЗСО громад-партнерів запровадять систему супроводу учнів у виборі професії (career guidance) у співпраці з провідними українськими експертами та фахівцями Цюрихського педагогічного університету (Швейцарія).

«Для того щоб учні та їхні батьки могли зорієнтуватися у виборі майбутньої професії, важливо налагодити співпрацю органів влади області та територіальних громад, бізнесу, шкіл та профтехів між собою. Усе це для того, щоб побудувати звʼязок освіти з ринком праці та дати можливість дітям в Україні здобувати сучасні й потрібні професії та бачити майбутнє у своїй країні», — наголошує менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.

Пілотування системи кар'єрного супроводу відбуватиметься до кінця 2024 року.

Проєкт DECIDE впроваджується ГОDOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні.

Джерело

Останні новини