Дослідна експлуатація

У МОН відбулася зустріч щодо спільних досліджень учених з України, Польщі та США

28/03/2023
6422fc4e74547731402845

Сьогодні, 28 березня 2023 року, в Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча зустріч представників Міністерства, Національного фонду досліджень України, Польської академії наук та Національної академії наук, техніки та медицини США.

«Унаслідок повномасштабної російської військової агресії пошкоджень зазнає наукова інфраструктура. Станом на березень 2023 року повністю зруйновано 4 наукові установи, 116 пошкоджено, 11 – розташовані на окупованій території, що становить 15% від загальної кількості. Це все надзвичайно вплинуло й на науково-технічну та дослідницьку діяльність в Україні. Проте завдяки підтримці партнерів учених з України усі виклики та загрози стали новим етапом для розвитку та формування на шляху до інновацій», – зазначив генеральний директор директорату науки та інновацій МОН Ігор Таранов.

6422fc4e1bec8602853100

Учасники зустрічі обговорили пріоритети України у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності у період воєнного стану та післявоєнного відновлення. Єжи Душинський, Експрезидент Польської академії наук, повідомив про грантові програми Польської академії наук з підтримки українських учених.

Своєю чергою Кетті Кемпбел, дослідниця Центру наукової дипломатії Академії наук США, наголосила на важливості академічної науки для прогресу суспільства та відзначила необхідність проведення реформ у сфері науки та інновацій.

Воган Турекян, виконавчий директор з питань політики та глобальних справ Національної академії наук, техніки та медицини США, підкреслив важливість співпраці наукових інституцій з бізнес-структурами длядиверсифікації фінансових ризиків та пошуку позабюджетних джерел фінансування науки та досліджень.

Франклін Карреро-Мартінез, директор глобального сталого розвитку та розвитку політики та глобальних справ Національної академії наук, техніки та медицини США, наголосив на необхідності побудови відкритої екосистеми.

6422fc4e4b7d4375510366

Подальші кроки партнерів щодо надання підтримки українським науковцям та інноваторам представила Анна Платер-Зиберк, голова Офісу міжнародного співробітництва Польської академії наук. Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України, ознайомила учасників зустрічі з перспективами діяльності НФДУ в контексті створення Офісу «Горизонт Європа» в Україні.

Джерело

Останні новини