Дослідна експлуатація

В атмосфері екзопланети вперше помітили різноколірне гало глорію

09/04/2024
різноколірна гало глорія

У металічних хмарах газового гіганта WASP-76b на відстані близько 637 світлових років від нас астрономи помітили оптичне явище глорію — веселкові концентричні кільця, які належить до групи гало. Дотепер глорію не помічали на планетах за межами Сонячної системи, а реєстрували лише на Землі та одного разу на Венері. Виявлення космічною обсерваторією «Хеопс» глорії на WASP-76b допоможе науковцям уточнити особливості атмосфери екзопланети. Спостереження описане в журналі Astronomy & Astrophysics.

Що означає виявлення глорії на екзопланеті?

Дослідники відзначають, що для утворення глорії планета повинна мати доволі визначені атмосферні особливості. Її частинки мають бути майже ідеальної сферичної форми й відрізнятися достатньою стабільністю, щоб залишатися в планеті протягом тривалого часу. Зоря має світити безпосередньо на планету, і коли її світло проходитиме крізь вузькі щілини, наприклад між краплями в хмарах, то його шлях викривлятиметься, створюючи концентричні візерунки з яскравих і темних кілець.

Якщо спостереження глорії у WASP-76b* за допомогою інших обсерваторій підтвердиться, це означатиме, що атмосфера планети має стабільні температурні умови, здатні підтримувати існування сферичних частинок у хмарах. Це також дасть підказки, як шукати глорію та подібні до неї оптичні явища на інших екзопланетах.

*WASP-76b є однією з найгарячіших відомих екзопланет, однак за даними останніх досліджень її температура перевищує показники, визначені за результатами попередніх оцінок.

Джерело

Останні новини