Дослідна експлуатація

Відбулася презентація Глобальної інноваційної візії WINWIN

15/12/2023
657c3a2f51104600142148

Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством цифрової трансформації презентували Глобальну інноваційну візію. Вона окреслює ключові напрями розвитку країни у внутрішньо- та зовнішньополітичному контекстах.

«Уряд працює над Стратегією інноваційного розвитку України до 2030 року і вже напрацював низку проєктів нормативних документів щодо підтримки інноваційної діяльності в Україні. Головне — зняти бюрократичні перепони, які сковують ініціативу. Створити конкурентний ринок, де кожен, хто має талант і хист, зможе реалізувати свій бізнес-проєкт та зробити внесок в економічне зростання», — розповідає Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Візія складається з трьох розділів та плану дій: екосистема інновацій, підтримка екосистеми інновацій, розвиток пріоритетних галузей. Поступове втілення візії інновацій допоможе державі зробити економічний стрибок та створити зручні умови для розвитку бізнесу, освіти та науки.

«Інновації мають стати нашою національною ідеєю. Саме інноваційне підприємництво — це важливий чинник для швидкої відбудови та підтримання процесу трансформації держави. Тому впровадження цієї візії — важливий документ, що допоможе нам правильно визначити вектори розвитку інноваційного майбутнього. Дякую Прем’єр-міністру за розуміння важливості ролі інновацій в економіці держави», — зазначає віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зростання кількості населення, безпекові виклики в геополітиці, глобальні зміни клімату, міграційні потоки, розвиток цифрової економіки, а також регіоналізація міжнародного виробництва створюють як виклики, так і нові можливості для інноваційного потенціалу України. Стратегія потрібна, щоб Україна змогла швидко та ефективно реагувати на зміни.

«Сполучені Штати Америки та Україна поділяють велике бажання сприяти українським інноваціям, науковим дослідженням і підприємництву. Ми підтримуємо інновації в Україні не лише тому, що це запорука швидкого економічного зростання, а й тому, що від них виграє весь світ. Глобально інноваційна візія, представлена Міністерством цифрової трансформації, стане потужною платформою для сильної, безпечної та конкурентоспроможної України. Ми пишаємося тим, що підтримуємо розвиток інноваційної екосистеми України», — зазначила Теодора Делл, в.о. директора Місії USAID в Україні.

Серед завдань державної політики у сфері інноваційної діяльності — формування системи заходів щодо стимулювання інноваційної діяльності, розвиток підтримання інноваційного потенціалу України, забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері інноваційної діяльності, створення розумної інфраструктури, сприяння розвитку системи освіти, спрямованої на підготовку висококваліфікованих кадрів для участі в інноваційній діяльності, забезпечення ефективної взаємодії науки, державного сектору та бізнесу.

«Людина залишається в центрі створення інновацій, але кожен дослідник та бізнес потребують інфраструктурної, організаційної та фінансової підтримки. Ми презентуємо Глобальну візію інновацій та офіційно оголошуємо про старт її громадських обговорень. Пріоритетними напрямами візії стали medtech, edtech, AI, економіка без кордонів, biotech, greentech, кібербезпека, напівпровідники, fluid economy, цифрова економіка, argitech тощо», — зазначає заступник міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Візія працюватиме на посилення української системи інновацій і розвиватиме багатосторонню державну політику підтримання та стимулювання інноваційних технологій. Головна роль держави — створення найзручніших умов для національних і локальних компаній, освітніх та наукових інституцій. Тому презентація Глобальної інноваційної візії — це вагомий крок до демонстрації потенціалу держави.

Кожен охочий також може взяти участь у громадських обговореннях візії, які триватимуть місяць. Після їх завершення документ затвердить Кабмін і візія стане офіційною державною стратегією.

Долучайтеся до обговорення.

Глобальну інноваційну візію України створено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України в співпраці з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Джерело

Останні новини