Дослідна експлуатація

Археологи відкопали в Англії 3 000-річне повне знахідок поселення

22/03/2024
3000-річні знахідки поселення

Археологи виявили на сході Англії рештки спаленого поселення бронзової доби, якому близько 3 000 років. Пам'ятка виявилася багатою на артефакти, які дозволяють зрозуміти життя тодішніх людей. Зокрема, учені відкопали елементи будівель, сокири, посуд і фрагменти тканин.

Учені виявили залишки чотирьох круглих будівель на дерев'яних палях, що колись стояли над невеликою річкою. У результаті вивчення деревини з'ясувалося, що пожежа зруйнувала будівлі через рік після будівництва, і їх залишки впали у мулисту воду внизу, що й дозволило решткам поселення зберегтися донині. За тим, як саме речі падали в багнюку, учені також змогли приблизно реконструювати план будівель. Вони описують, що після входу в будинок у східній частині була кухня, у північно-західній — спальна зона, у південно-східній — загорожа для свійських тварин.

Топор

У залишках посудини завдяки хімічному аналізу виявили рештки злаків, меду та свого роду рагу з яловичини, баранини та риби. Серед інструментів у кожному домі збереглися ящики із сокирами, серпами та лезами. Також учені знайшли залишки одягу з м'якого матеріалу та намистини, що могли походити з інших частин Європи чи Середнього Сходу. Зважаючи на багатство знахідок, археологи називають пам'ятку одною з найповніших у Великій Британії, що належать до бронзової доби.

Джерело

Останні новини